dinsdag 10 juni 2014

Gezocht: Woonruimte

Al een paar weken hebben we intensief contact met een aantal mensen, bijvoorbeeld met een jonge vrouw van achterin de 20. Ze heeft een bewogen leven achter de rug en heeft een Eritrese vriend die, doordat zijn contract niet verlengt werd, nu illegaal is. Een tijdje hebben ze in een slaapkamer van een vriendin gewoond; deze vriendin had het appartementje gehuurd, maar vertrok. Later bleek dat er meer dan een jaar geen huur betaald was en uiteindelijk heeft de huisbaas vorige week vrijdag 'het doek laten vallen'. Ze verblijven inmiddels al weer twee weken op straat en vorige week kwam ze ons vertellen dat ze haar 4-maanden oude tweeling verloren heeft ...

Een ander voorbeeld is van iemand die vrijwilligerswerk bij ons doet. Ook hij heeft een heftig leven achter de rug, heeft zijn vrouw en kind verloren bij een verkeersongeval en is door dit alles ook nog eens psychiatrisch patiënt geworden. Vorige week is hij beroofd nadat hij net zijn uitkering had gepind, zijn moeder ontzegde hem vervolgens de toegang tot zijn slaapkamer, omdat hij de huur niet meer kon betalen ...

Beide personen vroegen ons om onderdak, om op de bank te mogen slapen. Wat doe je dan? Zeg je 'nee'?
Uiteraard zijn er een heleboel argumenten om 'nee' te zeggen, maar wetend dat de logeerkamer nog beschikbaar is, sta je vaak in dubio wat te doen. Wij proberen hen die bij ons komen, te coachen en te helpen, maar wanneer het praktisch lijkt te worden, moeten we helaas vaak 'nee' verkopen.

Op zich zijn we door de jaren heen wel gewend geraakt aan uithuiszettingen, en aan het leven op straat, dat door velen vaak ook zelf gekozen is. Toch raakt het ons elke keer weer dat we, als deel van de lokale kerk, vaak niet in staat zijn om ook maar iets aan te bieden aan deze mensen. Het vreet aan ons dat we graag meer zouden willen doen dan wat we doen, en dat we tegelijkertijd niet meer kunnen.

Toen we een vriend om advies vroegen, naar aanleiding van de verzoeken om onderdak, zei hij: "Waarom deze mensen wel en zo veel anderen niet?". Een heel andere manier van kijken, maar niet minder waar.

Hoe dan ook, het helpen van mensen begint in het algemeen vaak met het het aanbieden van stabiliteit en oprechte bewogenheid, authenticiteit. Een dak boven het hoofd, een gezonde maaltijd en een goed gesprek kan al zo veel verschil maken.

Afgelopen zaterdag vertelde onze buurman, die we 'toevallig' tegen kwamen, dat zij gaan verhuizen. Dit zijn de buren op dezelfde galerij, als waar wij wonen. Onze gedachten gingen 'draaien' en daarom willen we jullie vragen om gebed.

- Bid om wijsheid om op een goede manier om te gaan met alle verzoeken om hulp. Bid dat we een goede balans weten te houden tussen het werk, ons gezin en huwelijk en onze eigen energie.
- Bid om Gods leiding als het gaat om uitbreiding van onze leefgemeenschap. Is het Gods bedoeling dat we op dezelfde galerij uitbreiden? Is dit haalbaar, zowel que 'mankracht', als ook financieel?

0 reacties:

Een reactie posten

Copyright © 2015 Viva España
| Distributed By Gooyaabi Templates