zaterdag 7 februari 2015

Gastblog: Bezoek 'El Buen Samaritano'

Van zondag 11 tot en met donderdag 15 januari was Hendrik in het zuiden van Spanje, voor een 'stage' aan het rehabilitatiecentrum 'El Buen Samaritano'. Onderstaand verslag is geschreven door zijn vader, die met hem mee reisde. 

Bezoek aan het Rehabilitatie Centrum 'El Buen Samaritano'

Van 11 tot 15 januari jl. zijn Aurora en Hendrik, als leden van de Iglesia Evangelica in Castelldefels, en Mario Herrera (schrijver van deze blog) op reis gegaan, met de bedoeling om meer te leren over wat het betekent om afhankelijk te zijn van drugs. Na de vlucht van Barcelona naar Sevilla zijn we naar Pozoblanco gereden. We werden ontvangen door broeder Francis en Nataly Arjona. Francis is directeur van ECM Spanje en tegelijkertijd de directeur van de Stichting ‘El Buen Samaritano’, het rehabilitatiecentrum.

Er zijn vooraf al veel vragen, zoals ... 
  • Hoe begint een drugsverslaving?
  • Welke mensen lopen er in het bijzonder gevaar om verslaafd te worden?
  • Wat is de rol van het gezin?
  • Welke invloed heeft de omgeving?
  • Welke drugs zijn het meest gevaarlijk?
  • Zijn er ook personen, die van hun verslaving afkomen?

We beginnen maandag gelijk met het theoretische deel, met alles wat betrekking heeft op drugsverslaving. Je kunt wel zeggen dat we privéles kregen van iemand die al 30 jaar ervaring heeft met deze problematiek. Francis Arjona werkt al zó lang met verslaafden. We begonnen om 9 uur in de morgen en pas toen het al donker werd, merkten we dat de tijd voorbij gevlogen was. Het was ineens 6 uur in de middag!

Als ik een complete samenvatting zou moeten schrijven van alles wat we hebben gehoord, heb ik veel meer ruimte nodig dan dit blogbericht. Als je weinig weet van echte verslaving, de oorzaken, de drugs en alles wat er mee samenhangt, dan hoor je zoveel in een dag, dat het werkelijk teveel is voor een (kort) bericht als dit. Het wordt duidelijk dat het nodig is om deze kennis te hebben, als je geconfronteerd wordt met verslaafden, want alleen dan kun je effectief je werk doen.

De volgende dag zijn we naar het project zelf gegaan, in de omgeving van Pozoblanco. Het ligt in bergachtig gebied, koud daar! We waren werkelijk onder de indruk van de schoonheid van de natuur in deze streek. Gelijk bij binnenkomst kregen we een uitgebreide uitleg over het terrein en de gebouwen, er staan 800 olijfbomen.

We moesten de berg aflopen om bij de gebouwen te komen. Het gaat dan niet alleen om woongedeelten, maar er is ook veel grond en gebouwen, die gebruikt worden om de gasten, de verslaafden, therapie met een zinvolle bezigheid te geven. Er worden kippen gehouden, er zijn kassen en een groentetuin. Er wordt ook aan houtkap gedaan en de opslag daarvan. 

Tijdens deze paar dagen kunnen we met eigen ogen zien hoe het centrum functioneert in de praktijk van elke dag. We kunnen praten met het personeel en met de mensen die het rehabilitatieprogramma volgen. We luisteren naar hun ervaringen, niet alleen met de diverse soorten drugs en de bijbehorende effecten, maar vooral ook vertellen ze over hoe dit allemaal heeft uitgewerkt in hun leven.

Het is opvallend te ontdekken dat er tussen de verschillende centra zoiets als concurrentie bestaat. Er zijn centra die tegen minder kosten een rehabilitatieprogramma bieden, maar helaas zijn de resultaten dan ook beduidend minder.
‘El Buen Samaritano’ werkt vanuit de christelijke basisprincipes. De filosofie van het centrum is dat zij niet alleen lichamelijk bevrijd moeten worden van hun drugsverslaving, maar ook van hun geestelijke gebondenheid. Het meest effectieve is dan ook als ze Jezus leren kennen, maar dat is en blijft natuurlijk een persoonlijke keuze.

We hoorden ook dat het gebruik van bepaalde drugs is afgenomen, maar het gebruik van andere verslavende middelen blijft voortdurend stijgen, omdat drugshandelaren er niet voor terugdeinzen (ex)verslaafden op te zoeken en het hen aan te bieden. Zij weten dat deze mensen extra kwetsbaar zijn.

De vierde en laatste dag hebben we nog een afsluitend gesprek en de belangrijkste conclusie is, verslaving is uiteindelijk het resultaat én een uiting van de zonde. Ten diepste kan alleen God iemand die gevallen is in deze duistere afgrond, bevrijden en reinigen.

0 reacties:

Een reactie posten

Copyright © 2015 Viva España
| Distributed By Gooyaabi Templates