vrijdag 24 april 2015

13-jarige vermoordt zijn leraar ...

Steeds vaker hoor je dat iemand een wapen opneemt en er 'zomaar' iemand mee doodt. Deze week was het eens 'dichtbij', een jongen van 13 jaar probeerde zijn lerares met een kruisboog te vermoorden. De lerares raakte gewond, net als een aantal leerlingen en een leraar die te hulp schoot kwam om het leven door een messteek ...

Vreselijk! Hoe komt zo'n kind, want dat is hij eigenlijk nog (hij kan niet eens gearresteerd worden, omdat hij jonger is dan 14 jaar), aan een wapen? Hoe zal die lerares zich voelen, haar leven gered door een te hulp schietende collega? Hoe kunnen directies van scholen zich beschermen tegen dit soort acties? Allemaal vragen die naar boven komen en die niet één-twee-drie te beantwoorden zijn.

Dit drama speelde zich maandagmorgen af en dinsdagmorgen vertrok Hendrik, samen met Luis, naar een middelbare school in Cornella de Llobregat, een voorstad van Barcelona. Elke dinsdag is Hendrik hier actief (i.s.m. de organisatie Young Life) om met jongeren te sporten en te praten, om op deze heel laagdrempelige manier iets te delen van de hoop die in ons leeft.
Op zo'n moment besef je weer even hoe kwetsbaar je bent, niet alleen op zo'n school, maar in het hele leven. Er kan 'zomaar' iets gebeuren, wat je leven verandert!

De school waar Luis en Hendrik werken staat in een wijk met ontzettend veel criminaliteit en geweld, er zijn straatbendes actief en dat zie je terug op deze school. Jongeren zijn helemaal niet gemotiveerd. Waarom zou je naar school gaan, of je school afmaken? Wat heeft het allemaal voor nut, als je toch geen baan kunt krijgen? Waarom zou je je best doen, als er ook snel geld valt te verdienen aan drugshandel, beroving of prostitutie?
Soms lijkt het allemaal zo zonder nut, zelfs de omgeving van de school benadrukt de troosteloosheid. Torenhoge flatgebouwen, alles grauw en grijs, mensen hangen zonder doel op bankjes in de straat ...

En toch, en toch, en toch, geloven we dat we hier moeten zijn! Afgelopen week kreeg Luis de mogelijkheid om het sporten-op-school-project te presenteren op een andere school in Barcelona, een school heel dichtbij de school van het drama van afgelopen week. 'Zomaar', terwijl een andere school afgelopen januari het project afwees omdat het op christelijke grondslag was, ging deze school akkoord! Vanaf aanstaand schooljaar mogen we óók op deze school aan de slag!

We geloven dat we ondanks alles, ondanks moord en geweld, nieuwe hoop mogen brengen, ook hier!

Bidden jullie mee om bescherming voor ons, maar ook voor alle leerkrachten en leerlingen op scholen in tóch wel heel gevaarlijke wijken?

0 reacties:

Een reactie posten

Copyright © 2015 Viva España
| Distributed By Gooyaabi Templates