dinsdag 28 april 2015

De 5 heren

Sinds het einde van 2014 is José Luis bij ons in het dorp komen wonen. Een man van middelbare leeftijd, een bewogen leven achter 'de rug' wat hem berooid heeft achtergelaten. Tegenwoordig huurt hij een oude kroeg, die hij half verbouwd heeft als woning. Sinds hij zich heeft aangemeld bij de voedselbank is hij eveneens een trouwe kerkbezoeker én bestuderen we samen de Bijbel.

Het is erg vernieuwend en bijzonder om te zien hoe iemand God en de Bijbel benaderd, zonder gehinderd te worden door enige 'ballast' van voorkennis; zo noemt hij de bijbelstudie bijvoorbeeld een workshop. Door het circuit waarin hij zich begeeft ontmoet hij veel mensen, die hij vervolgens weer met veel enthousiasme uitnodigt om deel te nemen aan allerlei kerkelijke activiteiten, om zo óók te ontdekken wat hij ontdekt heeft.

Afgelopen weken was Hendrik begonnen met het geven van bijbelstudie op donderdagmiddag. Door omstandigheden 'haakte de een na de ander af', zodat hij de enige was die overbleef. Om het allemaal wat minder beladen te maken, had ik afgesproken om donderdagmiddag dan maar naar zijn 'kroeg' te gaan.

Toen ik daar 's middags aankwam, bleek tot mijn stomste verbazing zijn lokaaltje (zoals ze dat hier ook wel noemen) vol te zitten. Er waren nog diverse andere mensen die hij had uitgenodigd om samen met hem te eten én de workshop te volgen. Toen ik binnenkwam waren er drie mannen driftig aan het discusieren over Columbus en alle gevolgen van dien in Latijns-Amerika. De ander lag onderuit gezakt tv te kijken en omdat ik me even 'het vijfde wiel aan de wagen' voelde, besloot ik maar om een praatje te maken met laatstgenoemde ...

Ik kende deze man al wat langer en al snel ging ons gesprek over God en wie Hij voor een ieder wil zijn. De tv ging uit en langzamerhand verstomde de discussie van de andere drie mannen, die zich vervolgens met volle aandacht richtten op ons gesprek.

Een heerlijk moment om de oude kroeg veranderd te zien worden in een kerk! God zoekt mensen op die niets meer hebben, maar bijzonder genoeg weten deze mensen wat het is, om in saamhorigheid het weinige wat ze hebben, te delen. Twee van deze mannen kunnen thuis niet eens douchen. Ze delen de maaltijd én hun 'lief en leed', dat is pas leven in gemeenschap! Ze helpen elkaar bij het zoeken naar werk, maar bovenal zoeken ze God en gunnen ze dat iedereen het goede nieuws hoort dat God je accepteert zoals je bent!

0 reacties:

Een reactie posten

Copyright © 2015 Viva España
| Distributed By Gooyaabi Templates