donderdag 4 augustus 2016

Beach Mission in praktijk

Afgelopen vrijdagmorgen stapten we in de auto naar Lloret de Mar om een weekend lang ondergedompeld te worden in het drukke uitgaansleven, dronken jongeren en geestelijke tegenstand. Tegelijkertijd leerden we nieuwe mensen kennen, broeders en zusters in de Heer, met een zelfde verlangen om Zijn licht te verspreiden in deze duistere plaatsen!


Hendrik is er elke avond op uit gegaan. In groepjes van 2 of 3 personen gingen ze het gesprek aan met mensen op straat, met het uiteindelijke doel om iets van het Evangelie te delen. Soms werden ze zelf aangesproken door 'proppers' (mensen die 'hun' discotheek of uitgaansgelegenheid op straat promoten). Soms reageerden mensen op de tekst, achterop hun shirtjes, en ontstond er op die manier een gesprek. Om het allemaal iets concreter te maken, willen we graag 3 verhalen met jullie delen.


Verhaal 1
Direct op de eerste avond ontmoeten we een gezellig echtpaar uit Ecuador, Jimmy & Patricia. Ze wonen al tientallen jaren in Lloret de mar en hebben 2 kinderen van 20 en 18 jaar. Als we hen vragen of ze een persoonlijke relatie hebben met Jezus, vallen ze terug in hun traditie, die hen leert om vooral te bidden tot de maagd Maria. Ze definiëren zichzelf als niet praktiserende katholieken, maar geloven wel dat God bestaat. Ze zijn verbaasd als we hen vertellen dat het niet alleen gaat om geloven in, maar vooral om het opbouwen van een persoonlijke relatie mét die God. We zijn blij om te horen dat ze een protestantse vriendin hebben. We mogen, zomaar op straat, met en voor hen bidden, voor ander werk, voor hun kinderen, voor het algemene onrecht wat ze om zich heen zien en voor gezondheid. Ze zijn écht verbaasd dat je zomaar, tussen 'alle bedrijven door', met God kunt praten en dat wij er van overtuigd zijn dat Hij deze gebeden ook nog eens hoort en verhoort. 
We blijven voor hen bidden, dat hun passieve geloof zal veranderen in een pro-actief leven met de Zoon van de maagd.

Verhaal 2
Maandagavond zijn Hendrik en Dirk-Jan (initiatiefnemer van Beach Mission), samen met 2 anderen naar Salou gegaan. Het was een lange reis, van 2 keer tweeënhalf uur, maar de moeite waard! Het idee is om volgend jaar ook actief te worden in deze bekende badplaats. De lokale kerk, waar al eerder een gesprek mee was geweest, wilde ons graag 'live' aan het werk zien en zodoende dus een avondactie in Salou. 
Aan het begin van de avond spraken we veel Spanjaarden, Italianen en Fransen, maar op een gegeven moment werden we aangesproken door een 'propper' van een restaurant. We lieten haar uitspreken, maar daarna deden we háár een aanbieding: "Het is gratis en het is de beste deal van je leven!". Het meisje was te verbouwereerd om te reageren. Eenmaal van de 'schrik' bekomen, vertelde ze atheïste te zijn. We vertelden haar dat je ook dan ergens in gelooft ...
We bidden voor Salou, dat ook de mensen hier, zich gaan richten op wat eeuwigheidswaarde heeft, in plaats van zich elke avond vol te laten lopen met al die aardse dingen.

Verhaal 3
- tijdens de barbecue ...
Tegenover een grote discotheek troffen we Laurent aan. Hij vertelt dat hij er even tussenuit moet om tot rust te komen, "even m'n vriendin vertellen dat ik geen rare dingen aan het doen ben". Hij gelooft niet in God, maar al pratende moet ik denken aan die tekst uit de Bijbel, "U bent niet ver van het Koninkrijk van God" (Marcus 12:34). Na een poosje nemen we afscheid en acht hij het waarschijnlijk dat er tóch een God is. We hebben hem uitgenodigd voor de barbecue, de volgende avond, maar helaas is hij niet gekomen.
We bidden dat het zaadje wat we gezaaid hebben in zijn leven zal ontkiemen en dat hij zeker mag gaan weten dat God bestaat. 

... waar één van teamleden
ook altijd een getuigenis geeft,
dit keer naar het Spaans vertaald
door Hendrik -
In een eerdere blog schreven we al dat we dit jaar als gezin zouden gaan, Gerda zou dit keer mee gaan om te koken voor het team. Een aantal uren voor vertrek bleek echter dat de kok van de eerste week, ook de tweede week kon blijven, zodoende werd Gerda gepromoveerd tot koks-assistent. Bij nader inzien was dit misschien ook beter. Er komt heel wat kijken om 3 maaltijden per dag te verzorgen, voor een groep van ruim 20 personen! Alle lof aan Irvin!

Ook voor de kinderen was het een goede én leerzame tijd. Zij vonden het erg leuk om mee te helpen bij de voorbereidingen voor de barbecue, of het klaarmaken van de boekentafel. Ook was het de allereerste keer dat één van onze kinderen iets voor groter publiek vertaalde. Maandagavond, tijdens de barbecue, vertaalde Anna Diecke het getuigenis van Esteban, een Spaanse deelnemer uit de gemeente van Mataró. Tóch wel bijzonder!

Vrijdagmorgen stapten we in de auto met het idee dat we tijdens deze dagen een besluit moesten nemen of we verder gaan met Beach Mission, of niet. We zijn nu twee jaar betrokken bij de organisatie en vroegen ons af, of dit ook daadwerkelijk onze taak was. Tijdens deze dagen zijn we allebei erg enthousiast geworden en ook wel geraakt door de passie van anderen. We zetten ons dus graag verder in voor Beach Mission, zij het tijdens deze winter in de voorbereidingen, zij het volgend jaar tijdens een plaatselijke actie!

Mocht u nu ook enthousiast worden van bovenstaande verhalen, zou u dan biddend willen overwegen om dit specifieke stukje werk, financieel te ondersteunen. Een actieweek kost zo'n €500 per persoon en valt niet binnen onze begroting. 
U kunt uw gift overmaken via ons fonds bij ECM o.v. v. Beach Mission.
Voor meer informatie kunt u ons mailen.

Heel hartelijk dank!

1 opmerking:

  1. Heel graag wil ik het werk van Hendrik voor Beach Mission in de voorbereidingen en in het team tijdens de reizen heel hartelijk aanbevelen. We zijn God enorm dankbaar met de inzet van Hendrik om als vertegenwoordiger/ contactpersoon van Beach Mission voor de locale kerken te fungeren. We merken dat er een groeiend animo is onder Spaanse christenen om te participeren in het werk. We zijn erg dankbaar voor het besluit van Hendrik om zich ook in de komende jaren voor Beach Mission in te zetten. Hendrik is een perfecte link omdat hij zowel de Nederlandse als de Spaanse situatie kent.

    BeantwoordenVerwijderen

Copyright © 2015 Viva España
| Distributed By Gooyaabi Templates