zondag 7 augustus 2016

Gerechtigheid voor gelukszoeker?

Net als velen van jullie, hebben wij de gewoonte om ´s zondags naar de kerk te gaan, zo ook vandaag. Ik was aan de beurt om piano te spelen, daarna was er een goede preek en het was fijn om onze vrienden uit de kerk weer te zien. Daarna gingen we gezellig naar huis. Heerlijk zo´n zondag, toch?

Bij thuiskomst lag dit boek te ´wachten´, Generous Justice van Timothy Keller, pas achtergelaten door een vriend. Het boek gaat over hoe sociale gerechtigheid en het Evangelie hand-in-hand moeten gaan.

Ineens was ik weer bij vanmorgen. Er was namelijk nog iemand naar de kerk gekomen, Javier; een bescheiden man van 48 jaar. Na een bewogen leven wilde hij zijn geluk ´beproeven´ op zijn bakermat Castelldefels. Wat een bedrog! Met zijn laatste geld huurde hij een slaapkamer voor €350 per maand, in de hoop hier een baan te vinden in de horeca. Het werk bleef uit en zijn sociale pensioen van €426 per maand stopte per juli. Dan maar hulp vragen bij de sociale dienst, maar omdat hij nog ingeschreven staat in Oviedo (in het noorden van Spanje), werd hij hier door de sociale dienst niet te woord gestaan, "Ga maar naar Barcelona". Daar kreeg hij echter te horen dat de wachtrij bij de sociale dienst 3 maanden is, alleen al voor een eerste gesprek. In Castelldefels is dit ´slechts´ 2 maanden, maar dan moet je wel meer dan 6 maanden ingeschreven staan ...

Om een lang verhaal kort te maken, de enige hoop op hulp voor deze man is de kerk, vol verwachting ging hij naar de katholieke kerk: "Padre, geef me alstublieft geld om terug naar Oviedo te gaan, zodat ik daar een nieuwe uitkering aan kan vragen." Ik zal jullie het antwoord wat hij kreeg besparen, maar uit pure nood ging de man vanmorgen maar naar een evangelische kerk.

Onze kerk beschikt over beperkte middelen, even snel hoofdrekenen bracht me tot de conclusie dat een treinkaartje op z´n minst €150 zou kosten. Waar moesten we dit vandaan halen? Deze man had zojuist het goede nieuws gehoord van een genadig God en van gerechtigheid. Zijn wij alleen maar bereid te helpen als het óns uitkomt? Moeten we zijn verhaal aanhoren en hem dan maar gewoon succes wensen? Wat is gerechtigheid en hoe moeten we, als christen, hier op een goede manier mee omgaan, ook in deze situatie?


0 reacties:

Een reactie posten

Copyright © 2015 Viva España
| Distributed By Gooyaabi Templates